Ciasto
Składniki:
- 500g mąki,
- 40g drożdży,
- oliwa,
- cukier,
- sól.
Drożdże rozrabiamy w szklance letniej wody na jednolity płyn. Mąkę wysypujemy na blat i stopniowo dolewamy wodę z drożdżami, cały czas mieszając. Dodajemy łyżeczkę oliwy, cukru i soli. Ciasto ugniatamy 10min i odstawiamy na 30min, by wyrosło.
Blachę na której pieczemy pokrywamy cieniutką warstwą oliwy - dzięki temu ciasto nie przylepi się do niej po upieczeniu. Kładziemy ciasto i rozprowadzamy je tak by uformowało placek o jednolitej grubości.
Dodatki
Składniki:
- kilka łyżek koncentratu pomidorowego lub dobrego ketchupu,
- zioła prowansalskie,
- kilka pieczarek,
- 2 cebule,
- kilka-kilkanaście plasterków sera żółtego,
- kilka-kilkanaście plasterków szynki.
Sos pomidorowy przyprawiamy ziołami prowansalskimi, gotową mieszankę rozprowadzamy równomiernie po pizzy.
Szynkę tniemy w plasterki i kładziemy na pizzy, następnie kładziemy pocięty ser żółty. Pieczarki i cebulę kroimy w cienkie plasterki i kładziemy jako ostatnie.
Pizzę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200C i pieczemy dopóki ciasto lekko się nie zarumieni.
Sos czosnkowy
Składniki:
- 2 łyżki śmietany,
- 1 łyżka majonezu,
- 1-2 ząbki czosnku,
- zioła prowansalskie,
- pieprz.
Mieszamy śmietanę z majonezem, dodajemy zmiażdżony czosnek, doprawiamy ziołami prowansalskimi oraz pieprzem. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta dodajemy odrobinę wody i mieszamy. Odstawiamy na 10-15 min.
Pizza wyszła całkiem smacznie!! Zamiast ziół prowansalskich można użyć samą bazylię, najlepiej świeżą. Sos będzie mniej kaloryczny, jeśli śmietanę zastąpi się jogurtem naturalnym.
ReplyDeletePróbowałem kiedyś w innej potrawie zastąpić zioła prowansalskie bazylią, bo akurat tej pierwszej mi zabrakło. Efekt był kiepski, bazylia ma jednak całkiem inny aromat.
DeleteNa obrazku widać taki zwykły ser, zamiast niego znacznie lepiej użyć mozzarelli, zupełnie inna pizza wtedy wychodzi.
ReplyDeleteNo racja, mozzarella byłaby lepsza do pizzy.
Delete