Przepis na kurczaka po chińsku

Czas przygotowania: 30-40min, ilość porcji: 1-2 osoby.

Składniki

  • 2 torebki ryżu
  • 1-1.5 piersi z kurczaka lub indyka
  • 0.5 opakowania chińskiej mieszanki warzyw
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka curry
  • 2-3 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie

Kurczaka kroimy w drobną kostkę, wkładamy do miseczki. Polewamy sosem sojowym i mieszamy, czynność powtarzamy dopóki sos wchłania się w mięso. Nadmiar sosu wylewamy. Kurczaka odstawiamy na 5-10minut

Do garnka wlewamy wodę, wkładamy dwa woreczki ryżu i wsypujemy ok. 1 łyżkę curry. Garnek stawiamy na gaz.

Po 5-10 min. na patelnie wlewamy 2-3 łyżki oliwy (oliwy, nie oleju!!!) i wrzucamy zamarynowanego kurczaka. Smażymy na maksymalnym ogniu. Gdy mięso staje się jaśniejsze, łopatką przepoławiamy jeden z kawałków mięsa, jeśli nie jest w środku surowe, to wrzucamy pół opakowania chińskiej mieszanki warzywnej i zmniejszamy ogień na mały. Mieszamy zawartość patelni by nic się nie przypaliło.

Gotowy ryż odcedzamy, wsypujemy na talerz a na wierzchu umieszczamy zawartość patelni.

2 comments:

  1. Te warzywa bez żadnego sosu muszą być chyba strasznie? Do takiej potrawy pasowałby jakiś słodki sos, może jakiś ananas albo mandarynki nawet :) Tak, czy siak, ciekawy przepis, muszę wypróbować!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wcale nie są straszne, są bardzo dobre :) Sos byłby dobry, ale wtedy to już byłaby inna potrawa..

      Delete