Czas przygotowania: 30-40min, ilość porcji: 1-2 osoby.
Składniki
- 2 torebki ryżu
- 1-1.5 piersi z kurczaka lub indyka
- 0.5 opakowania chińskiej mieszanki warzyw
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka curry
- 2-3 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie
Kurczaka kroimy w drobną kostkę, wkładamy do miseczki. Polewamy sosem sojowym i mieszamy, czynność powtarzamy dopóki sos wchłania się w mięso. Nadmiar sosu wylewamy. Kurczaka odstawiamy na 5-10minut
Do garnka wlewamy wodę, wkładamy dwa woreczki ryżu i wsypujemy ok. 1 łyżkę curry. Garnek stawiamy na gaz.
Po 5-10 min. na patelnie wlewamy 2-3 łyżki oliwy (oliwy, nie oleju!!!) i wrzucamy zamarynowanego kurczaka. Smażymy na maksymalnym ogniu. Gdy mięso staje się jaśniejsze, łopatką przepoławiamy jeden z kawałków mięsa, jeśli nie jest w środku surowe, to wrzucamy pół opakowania chińskiej mieszanki warzywnej i zmniejszamy ogień na mały. Mieszamy zawartość patelni by nic się nie przypaliło.
Gotowy ryż odcedzamy, wsypujemy na talerz a na wierzchu umieszczamy zawartość patelni.
Te warzywa bez żadnego sosu muszą być chyba strasznie? Do takiej potrawy pasowałby jakiś słodki sos, może jakiś ananas albo mandarynki nawet :) Tak, czy siak, ciekawy przepis, muszę wypróbować!
ReplyDeleteWcale nie są straszne, są bardzo dobre :) Sos byłby dobry, ale wtedy to już byłaby inna potrawa..
Delete